Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Какви са предизвикателствата пред присъединяването на България към еврозоната?

Какви са предизвикателствата пред присъединяването на България към еврозоната?снимка: bnr.bg

Предизвикателствата пред присъединяването на България към еврозоната бяха разгледани в рамките на Българския икономически форум 2016, който се проведе в София. Дискусия предизвика въпросът защо европейските лидери не желаят да допуснат страната до валутния механизъм, предхождащ еврозоната. Според икономиста Георги Ганев вътрешните проблеми във валутния съюз трябва да бъдат решени, преди към него да се присъединяват нови членове. Формално България отговаря на всички икономически критерии за въвеждането на еврото, а престоят в механизма ERM-2 е минимум 2 години. Според Ганев цените у нас няма да се повишат драстично след приемането на еврото. Предвид отказа да се дискутира влизането ѝ в ERM-2, участниците във форума изтъкнаха, че България не е третирана по равностоен начин в сравнение с други. Ето какво още коментира Георги Ганев:

Стандартните позитиви от влизане в еврозоната са снижаване цената на кредита за българските стопански деятели, домакинства и фирми и повишаване на обмена с партньорите от еврозоната, който е един от най-развитите пазари в света. Ще има по-ниски сделкови разходи иснижаване на валутния риск при чуждите фирми, няма да има превалутиране. България ще придобие излаз на един неограничен кредитор от последна инстанция. Стандартният минус е невалиден за България, а именно загубата на самостоятелна парична политика. Каквото става по света и в еврозоната бива внесено в България, разбира се в момента не в пълен размер. Ние сме обвързани с еврозоната, няма да настъпи загуба на парична политика. Другият минус е свързан с евентуалния ангажимент на България като членка да участва във финансиране на кризисни ситуации в други страни-членки. Друга опасност е държавата ни да се „нагълта“ с дълг, включително домакинства, фирми и правителството, защото той става по-евтин.Такъв пример са Гърция, Португалия и Испания. Аз обаче съм скептично настроен към това, защото увеличаването на кредитирането на българските домакинства и фирми само по себе си не е нещо лошо, стига да бъде разумно управлявано.Забелязваме, че Министерство на финансите и БНБ не желаят да дискутират публично въпросa с влизането на България в еврозоната.

Според председателя на Българския икономически форум Георги Табаков има много повече плюсове страната ни да се присъедини към еврозоната и сега е добър момент да направи решителната крачка в тази посока. Той посочи, че в еврозоната хората плащат два до три пъти по-малко за заемите си, отколкото българите в условията на валутен борд. Табаков смята, че основните рискове за икономиката на Европа и за валутния съюз са нестабилността и популизма.

На кръглата маса беше дискутирано и влиянието на процеса на присъединяване към еврозоната върху различни сектори – публични финанси, финансов сектор, ценообразуване и бюджет на домакинствата, пазар на труда, преки инвестиции, туризъм, енергетика, внос и износ. Беше разгледан опитът на Латвия, Литва и Словакия в процеса на присъединяване и ефектите след него. И тримата експерти – Андис Вилкс (Латвия), Гедиминас Шимкус (Литва) и Игор Барат (Словакия) бяха категорични, че без тотален вътрешнополитически консенсус, че съответното общество желае да приеме еврото като валута, няма как да бъдат преодолени насрещните ветрове, с които България ще се сблъска. Според тях за влизане в еврозоната е необходима на първо място политическа стабилност, а също и силна разяснителна кампания и подготовка на бизнеса и банковия сектор. Представителите на трите държави насърчиха присъединяването към еврозоната.

Във втората част на Българския икономически форум беше разгледана бизнес средата за малките и средните предприятия в България и бяха обсъдени възможностите за развитие, кредитиране, финансиране, внос и износ. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники