Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Поредно понижение на годишната инфлация в България през ноември

Поредно понижение на годишната инфлация в България през ноември

Инфлацията в България през ноември остана на нивото от предходния месец и се понижи на годишна база за десети пореден месец, показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

На месечна база индексът на потребителските цени (CPI) стабилизира през ноември на нивото от октомври, когато се повиши 0,2 на сто. На годишна база инфлацията се понижи с 0,5% (спрямо ноември 2015-а) след понижение с 0,6% през предходния месец. По този начин годишната инфлация остава на негативна територия за десети пореден месец, отбелязвайки дефлация за дванадесети от последните тринадесет месеца, след като единствено през януари беше отчетена нулева инфлация.

Инфлацията от началото на годината се понижи с 0,5%, докато средногодишната инфлация в нашата страна за периода декември 2015-а – ноември 2016 година се понижи с 0,8% спрямо периода декември 2014-а – ноември 2015 година.

През ноември цените на хранителните продукти и на безалкохолните напитки намаляват с 0,1% спрямо предходния месец, докато цените на алкохолните напитки и на тютюневите изделия остават на равнището от предишния месец. Увеличение с 0,6% отбелязват цените на облекло и обувки, а цените на жилища, вода, електроенергия, газ и други горива остават без промяна спрямо октомври.

Понижение с 0,2% на месечна база има при транспортните цени, цените в здравеопазването остават на равнището от миналия месец, докато цените в сектора на съобщенията намаляват с 0,1%, показват данните на НСИ.

Хармонизираната инфлация (индексът HICP според общите европейски стандарти) през ноември се понижи с 0,1% на месечна база и отчете спад на годишна база с 0,8% след понижение с 1,0% през октомври.

Данните за ноември са пореден знак, че българската икономика все още не дава признаци, че в близките месеци ще успее да се измъкне трайно от състоянието на дефлация или на ценова стагнация, в което се намира от август 2013 година насам. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники