Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

ЕБВР: България трябва да подобри бизнес средата, ако иска да расте

ЕБВР: България трябва да подобри бизнес средата, ако иска да расте

Икономическият растеж на България бележи спад. Страната трябва да по-добри бизнес средата, ако иска да го повиши. Дефлацията се запазва. Това се казва в годишния доклад на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

През 2016 г. икономическият растеж на България намалява с почти 1% от 3,6% през 2015 г. на 2,8%. Очаква се тази тенденция да продължи и през следващата година, когато растежът ще се запази на нива от 2,8%, предупреждават от финансовата институция.

Докладът посочва също, че в страната се наблюдава дефлация от 0,6% от септември 2016 г.

В същото време усилията за подсилване на бюджетните мерки са продължили. Средносрочната фискална рамка предвижда постепенно намаляване на бюджетния дефицит с 0.5% от БВП през 2019 г. благодарение на по-добро събиране на данъците и по-добра ефективност на бюджетните разходи.

От банката посочват още, че са предприети и значителни стъпки за възстановяване на доверието в банковия сектор. През август 2016 г. беше осъществен и Преглед на качеството на активите на българските банки, като почти всички от тях изпълняват капиталовите изисквания. Освен това докладът посочва и предприемането от страна на Българската народна банка (БНБ) на допълнителни мерки за засилване на банковия контрол.

ЕБВР пишат в доклада си, че през 2015 г. фискалният дефицит на страната е намалял до 2,9% от БВП. Това се дължи на по-високите капиталови разходи в резултат на по-големи инвестиции по програми на ЕС за периода 2007-2013 година.

Сред основните приоритети пред страната ни за следващата 2017 г. е необходимото продължаване на Механизма за сътрудничество и проверка. Според ЕБВР, макар и националните стратегии за съдебни реформи и борба срещу корупцията да са позитивни стъпки, тяхното прилагане остава предизвикателство. Като положителна мярка от банката разглеждат и приемането от парламента на антикорупционния закон през юни 2016 г., но посочват, че реалният политически ангажимент към него ще се прояви, чак след като окончателната му версия влезе в сила най-вероятно в началото на 2017 г.

Приоритет пред България за 2017 г. трябва да е и реформа на енергийния сектор, където трябва да се предприемат стъпки за намаляване на дела на обществения сектор в производството на електричество и да се изпълнят ангажиментите на правителството за привеждане на цените на електроенергията в регулирания сегмент на пазара. Също така трябва да бъде осигурена и стабилна система за подпомагане на енергията от възобновяеми източници. /БГНЕС

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.