Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

БАН ще анализира нуждата от АЕЦ "Белене"

Теменужка Петковаснимка: btvnovinite.bgТеменужка Петкова

През следващата седмица Министерството на енергетиката ще сключи договор с БАН за изготвянето на анализ за това нужна ли е на България нова ядрена мощност. Това се разбра от думите на енергийния министър в оставка в сутрешния блок на БиТиВи.

Тя посочи, че след като България е платила на Русия присъдената по арбитражното дело в Женева сума, сега е време за разум в енергетиката.

Тя посочи, че е нужно активите на АЕЦ "Белене" да се отделят в самостоятелна компания, която да се предложи за приватизация и ако има интерес - проектът за втория ядрена мощност да се осъществи. В противен случай трябва да се търси купувач на изградените два реактора.

За тях Петкова съобщи, че вече са напълно готови. Това показали три проверки в края на годината, направени от български енергийни експерти в Русия. Очаква се в началото на април реакторите да бъдат доставени в България.

Те бяха поръчани през 2008 г. на базата на допълнително споразумение без наличието на договор между България и Русия.

В отговор на въпрос Петкова обясни, че проучванията на България са показали, че ако се стигне до продажба на двата реактора на трета страна, цената по сделката няма да покрие направените от България разходи. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.