Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

България - втора в света по производство на гъши дроб

България - втора в света по производство на гъши дробснимка: Gotvach.bg

България се нарежда на второ място по производство на гъши дроб в света след Франция. Третото място е за Унгария, съобщи “Инвестор”.

Българската продукция успява да завладее пазара в Белгия и да изпревари по продажби традиционни производители. Това пък разказва в свой репортаж от с. Милево, област Пловдив, немската телевизия RTL. Внасяният в Брюксел гъши дроб от България струвал едва 25,70 евро за килограм, докато френският бил с цена 41,70 евро. Уточнява се, че произвежданият у нас дроб е от гъски, излюпени от яйца, внос от Франция.

Анкетираните в репортажа белгийски граждани изразяват задоволство от българския гъши дроб, а кулинари отбелязват, че той е различен на вкус от френския заради известни разлики при отглеждането на гъските. Във Франция птиците живеели свободно, докато у нас те израствали във ферми.

“Няма големи разлики в отглеждането на гъски във Франция и България.

Двете страни прилагат едни и същи европейски регламенти по отношение на технологиите и безопасността”, казва обаче Павел Челебиев, собственик на ферма за отглеждане на гъски.

Телевизията уточнява, че 80% от продавания по света френски гъши дроб всъщност е български, но е изкупен и преетикетиран във Франция. После се продава на двойно по-висока цена.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вПонеделник, 09 Януари 2017 21:02