България - втора в света по производство на гъши дроб
- През периода януари - май 2022 г. от България общо са изнесени стоки на стойност 37 067.2 млн. лв.,През периода януари - март 2022 г. от България общо са изнесени стоки на стойност 20 962.2 млн. лвВоенният износ на България почти се е утроил през последните два месецаПрез периода януари - февруари 2022 г. от България общо са изнесени стоки на стойност 12 867.1 млн. лв.,През януари 2022 г. от България общо са изнесени стоки на стойност 6 246.7 млн. лв.
България се нарежда на второ място по производство на гъши дроб в света след Франция. Третото място е за Унгария, съобщи “Инвестор”.
Българската продукция успява да завладее пазара в Белгия и да изпревари по продажби традиционни производители. Това пък разказва в свой репортаж от с. Милево, област Пловдив, немската телевизия RTL. Внасяният в Брюксел гъши дроб от България струвал едва 25,70 евро за килограм, докато френският бил с цена 41,70 евро. Уточнява се, че произвежданият у нас дроб е от гъски, излюпени от яйца, внос от Франция.
Анкетираните в репортажа белгийски граждани изразяват задоволство от българския гъши дроб, а кулинари отбелязват, че той е различен на вкус от френския заради известни разлики при отглеждането на гъските. Във Франция птиците живеели свободно, докато у нас те израствали във ферми.
“Няма големи разлики в отглеждането на гъски във Франция и България.
Двете страни прилагат едни и същи европейски регламенти по отношение на технологиите и безопасността”, казва обаче Павел Челебиев, собственик на ферма за отглеждане на гъски.
Телевизията уточнява, че 80% от продавания по света френски гъши дроб всъщност е български, но е изкупен и преетикетиран във Франция. После се продава на двойно по-висока цена.
- Ако видите грешка изберете текста и натиснете Ctrl + Enter
- экспорт