Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Световната банка оптимист за българската икономика

Световната банка оптимист за българската икономикаснимка: bnr.bg

След като през септември Международният валутен фонд повиши прогнозата си за икономическия ръст в България през 2016 г. до 3%, сега същото направи и Световната банка, която даже надмина в оптимизма си фонда и оповести очакван ръст на БВП от 3,5%. Премиерът в оставка Бойко Борисов искрено се зарадва на тази добра новина и намекна в социалните мрежи, че за тези отлични показатели немалък принос има и неговото правителство. Дали е точно така или пазарният икономически цикъл и стопанската конюнктура достигнаха горната си точка, не е особено важно, а и въпросът не трябва въобще да се поставя по този начин. Защото както икономическият цикъл влияе на политиката, така и политиката оказва въздействие върху икономическите постижения. Неслучайно има цяла наука политикономия.

Тук е важно да се отбележи, че тези впечатляващи цифри бяха постигнати на практика без финансови инжекции от страна на Европейския съюз, който дори още не е започнал да изпълнява финансовите си програми за 2014-2020 г. и България все още не е получила нищо съществено като субсидии по различните кохезионни програми. Освен това и международните бизнес условия не бяха особено благоприятни за българските производители и износители, така че в крайна сметка положителните икономически резултати са плод в най-голяма степен на вътрешните политически и бизнес условия и на доброто вътрешно потребление. То се оказа толкова активно, че събраните от хазната приходи, от ДДС основно, доведоха до бюджетен излишък от над 750 млн. евро, което е по-скоро доста голямо изключение на фона на почти всички европейски страни, които полагат неимоверни усилия да държат под контрол публичните разходи и да не надминават свещеното желязно европейско правило от максимум 3% бюджетен дефицит.

Заедно с ревизираните данни за 2016 г. Световната банка оповести и прогнозите си и за тази година. Те не са толкова блестящи както през 2016 г., но пак будят завист в редица западно и средноевропейски страни. БВП тази година се очаква да нарасне с 2,9%, което поставя България на челно място в групата страни, към която банката я причислява по редица показатели.

Всичките тези показатели, индекси и прогнози имат твърде реални измерения както за държавата, така и за отделните граждани. Българите никога не са доволни и са една от най-нещастните нации в света според различни международни изследвания. Освен това, те са и най-бедните граждани на Европейския съюз, живеещи при най-лошото качество на живот. Известна утеха в това отношение е обстоятелството, че се вижда някаква светлина в бизнес тунела. Производителността във всички сектори на индустрията нараства, въпреки че остава около 10 пъти по-ниска от най-добрите в това отношение примери в Европа. Затова и доходите на българите постоянно вървят нагоре с около 10% годишно, което обяснява и защо вътрешното потребление и, до известна степен, износът са моторите на растежа.

Досега консервативното правителство на премиера Борисов прилагаше политика на строги икономии и не се престраши да вземе някакви по-сериозни мерки за увеличаване на заплащането на заетите в публичния сектор и на пенсионерите. В момента това правителство е в оставка и през пролетта ще има извънредни парламентарни избори. Ако след успеха на кандидата й на президентските избори левицата получи мнозинство и на парламентарните, държавната кесия ще се отвърже и на социалните проблеми ще се осигури значително по-щедро държавно финансиране. Още повече че за една такава политика пари има. Над 7 млрд. евро просто стоят в държавния резерв като допълнителна гаранция срещу всякакви вътрешни или международни сътресения. Към по-голямо внимание по отношение на социалнослабите, възрастните, болните, необразованите и живеещите в най-изостаналите северозападни райони на страната призовават и МВФ, и Световната банка. Те не правят това от съчувствие и милосърдие, а защото за тях дисбалансите са опасни и заплашват икономическия растеж като цяло и политическата стабилност. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.