Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

562 лв. нужни на човек месечно - 5 млн. българи живеят с по-малко

562 лв. нужни на човек месечно - 5 млн. българи живеят с по-малкоснимка: news.bg

2250 лева е издръжката за 4-членно семейство месечно или това прави по 562 лева на човек. Това показва проучването на КНСБ за издръжката на живот за декември миналата година.

Малко над 5 милиона души живеят с под 563 лева, нужни за нормална издръжка. Бедността остава висока, а близо милион и половина пенсионери получават пенсия под прага на бедността. Под 200 лева пенсия получават 40% от пенсионерите в страната.

Около 70% от работещите българи получават под средната заплата за страната. 10% са високоплатените работници в държавата.

България устойчиво е в дефлация, отчете още президентът на КНСБ Пламен Димитров. Това оказва негативно влияние върху потреблението и икономическия растеж. И в последното тримесечие на 2016 има спад в потреблението.

Макар и с 50 000 да са намалели безработните, 62,2% са трайно безработните в страната. Всеки четвърти безработен е младеж межди 15-29 години, сочи анализът на синдикатите.

Синдикатите са направили анализ къде сме спрямо румънците. За 10 години в ЕС с 36% е поскъпнал животът у нас. С 61% е скочила заплатата. С над 70% обаче са скочили някои хранителни продукти, с над 80% алкохолът и тютюна.

Увеличението на доходите няма алтернатива, категоричен бе Пламен Димитров и подчерта, че синдикатите настояват за нова политика по доходите. Поне 15% ръст на доходите на годишна база ни е нужен, според президента на КНСБ. / news.bg

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вПонеделник, 06 Февруари 2017 15:03
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.