Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Агенцията по храните ще направи изследване на чужди продукти, които се продават у нас

Агенцията по храните ще направи изследване на чужди продукти, които се продават у насснимка: bnr.bg

Българската агенция по храните ще направи изследване на чужди продукти, които се продават в търговските вериги у нас. Повод за това е словашкото изследване, което доказва, че мултинационалните компании използват различни рецепти за храните, предназначени за пазарите в Източна и Западна Европа.

На среща на министрите в Брюксел днес, страната ни ще се присъедини към Чехия, Словакия, Унгария и Полша, които протестират срещу производството на храна с друго качество за техните граждани.

Законът не ограничава съставките на даден продукт, стига те да са изписани на етикета, казва д-р Камен Николов от Агенцията по храните:

Ако обаче има разминаване между това, което е обявено на етикета, и това, което съдържа продуктът, тогава вече говорим за нарушение и трябва да бъдат налагани санкции.

Словашкото изследване все пак провокира интереса на нашия контролен орган и проверки ще има:

След като беше съобщено за такива данни в Словакия, ние нямаме много полезни опции, така че ние и ще направим необходимото, за да видим какво има на нашия пазар.

Според д-р Николов мултинационалните компании произвеждат по-евтини стоки за източния пазар заради по-ниската ни платежоспособност. Противодействието на това явление е информиран избор и въвеждане на стандарти за всички основни храни у нас. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вПонеделник, 06 Март 2017 14:13
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.