Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Една четвърт от работодателите планират да наемат нови служители, сочи изследване

Една четвърт от работодателите планират да наемат нови служители, сочи изследване

Работодателите в десет индустриални сектора в България планират да увеличат наетите служители през второто тримесечие на годината, показват резултатите от изследването на заетостта на компанията за човешки ресурси "Менпауър България".

От анкетираните 620 работодатели 24% са заявили, че планират да наемат нови служители през периода април - юни, което е с 10 процентни пункта ръст спрямо първото тримесечие на годината, сочат данните, цитирани от karieri.bg.

Едва 4% отговарят, че планират да намалят персонала си, а най-голяма част не очакват промени (69%).

Най-активен пазар на труда се очаква в сферата на производството (26%) и търговията на едро и дребно (23%). Веднага след тях се нарежда секторът "Финанси, застраховане, недвижими имоти и бизнес услуги" с очаквания от 19%. За сметка на това най-слаби са тенденциите за наемане в областта "Земеделие, лов, горско стопанство и риболова" (3%), както и в публичния и социалния сектор (4%).

Тенденциите за наемане са добри във всички 5 изследвани региона на страната - София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе. Най-високи са очакванията за Пловдив (23%), където се регистрира и най-оптимистичната прогноза от началото на проучването през 2011 г. След това се нарежда София с прогноза (16%), следвана от Варна (9%). За сметка на това по-предпазливи са нагласите в Русе и Бургас, където показателите са съответно 6% и 5%.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.