Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Реакторите за АЕЦ "Белене" пристигат по Дунав при изключителни мерки за сигурност

площадка для АЭС "Белене"снимка: dnevnik.bgплощадка для АЭС "Белене"

Всички служители и работници, освободени от пристанището на АЕЦ "Белене" след 2012 г., са били възстановени на работа, за да подготвят съоръжението за пристигането на двата ядрени реактора, поръчани за нереализирания проект на "втора атомна". Това показа проверка на "Дневник". Заради габаритите си, реакторите ще бъдат транспортирани по Дунав вероятно в началото на април.

Охраната на площадката, където трябваше да бъде построена централата, е засилена, а в сряда са били обсъдени и допълнителни мерки за сигурност при пристигането на реакторите. Това е станало на съвещание, свикано в Белене с участие на служители от ДАНС, Областната дирекция на полицията в Плевен и службата за противопожарна охрана. Мястото, на което ще бъдат съхранявани реакторите, вече е класифицирано като обект от стратегическо значение за страната.

В началото на седмицата, за участие в съвещанието в Белене, бяха пристигнали и представители на корпорацията "Росатом". Според публикация на "Капитал" от началото на годината, предстои да бъде подписан договор, с който

руската страна да гарантира правилното съхранение

на реакторите, след като бъдат транспортирани до площадката в "Белене". Богомил Манчев, бивш изпълнителен директор на "Риск инженеринг", компанията, която беше архитект-инженер на проекта "Белене" твърди, че съхранението на реакторите у нас ще струва на държавата няколко милиона лева годишно. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники