Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

С 34% нараснали разходите за заплати

Васил Велевснимка: bnr.bgВасил Велев

Разходите за труд в България са нараснали с 34,6% през последните четири години (2013-2016). Само през четвъртото тримесечие на 2016 г. работодателите у нас са плащали за един отработен час с 8% повече в сравнение със същия период на 2015 г., показват най-новите данни на НСИ. Увеличението в индустрията е с 8,1%, в услугите – с 9,4%, а в строителството – с 2,2%.

По този показател страната ни се нарежда на 4-то място сред членките на Европейския съюз (ЕС) с най-силни повишения, според статистиката на европейската служба Евростат. Най-голям ръст е отчетен в Румъния (12,3%), Литва (10,7%), а Латвия е само с 0,1 процентен пункт преди нас – 8,1%.

“Брутният вътрешен продукт през последните четири години е нараснал с около 10%, с толкова се е повишила и производителността на труда в страната на фона на над 30% ръст на разходите за труд. Това е реално увеличение на доходите в България и разбива митовете, че работодателите в страната не инвестират в служителите си”, коментира пред “Труд” председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев. По думите му в момента много работодатели плащат над възможностите си, за да задържат кадри. Според него това води до “изяждане на потенциал за бъдещо развитие” на компаниите, защото вместо да инвестират в производство, парите отиват за служители.

“Производителността на труда у нас е много по-ниска, отколкото е равнището на минималната работна заплата”, подчерта той.

Средното съотношение в Европа е 43%, в САЩ – 30%, а в Китай под 30%. / Труд

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.