Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

България получава най-ниска цена за газа в региона, обяви енергийният министър

Николай Павловснимка: btvnovinite.bgНиколай Павлов

Aко не бъде одобрено близо 30-процентното увеличение на цената на природния газ, поискано от „Булгаргаз”, компанията ще изпадне в тежка ситуация. Това заяви служебният министър на енергетиката Николай Павлов в студиото на „Лице в лице”.

По думите му искането за увеличение в цената на газа с 29,7% има своето обяснение. Доставките на природен газ за България се изпълняват от „Газпром Експорт” и те са по осреднена цена за последните девет месеца.  През последните месеци има увеличението на цената на петрола и алтернативните на природния газ горива през последните месеци се отразява върху цената на природния газ в България.

„Към настоящия момент България има най-добрата цена на газа в региона и това се доказва от факта, че в момента няма желаещи да внасят природен газ у нас”, коментира министърът.

До края на месеца Комисията за енергийно и водно регулиране трябва да реши с колко точно ще поскъпне природния газ.

Служебният министър коментира и бъдещите планове за реакторите на „АЕЦ „Белене”. Той съобщи, че първата пратка вече е доставена в Белене, а до края на август се очаква и останалата част от оборудването да бъде в България. Той обаче уточни, че реализирането на реакторите не е приоритетна тема за служебното правителство и е нужен по-нататъшен сериозен разговор по темата и политически консенсус.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.