Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Бизнес климатът се подобрява през март

Бизнес климатът се подобрява през март

Бизнес климатът в България се е подобрил през третия месец от годината - повишението е с 2.9 пункта в сравнение с февруари 2017 г. Принос за промяната имат по-добрите нагласи с промишлеността, строителството и търговията на дребно, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). За сравнение - предходният месец имаше общо понижение от 0.4 пункта.

Несигурната икономическа среда и конкуренцията в браншовете са основни пречки за бизнеса, а недостатъчното търсене в търговията на дребно допълнително затруднява развитието. В същото време липсата на подготвени кадри продължава да е предизвикателство за фирмите в промишлеността и строителството.

Промишленост и строителство

След като отбеляза спад през февруари, показателят "бизнес климат в промишлеността" нараства през март с 2.1 пункта. Основната причина са подобрените очаквания на предприемачите в индустрията за сегашното и бъдещото бизнес състояние на предприятията. В същото време обаче е налице спад в нивото на поръчките както в страната, така и от чужбина. Но това, изглежда, не влияе на очакваната производствена активност през следващите три месеца, защото показателят нараства. Мениджърите в промишлеността предвиждат запазване на нивото на продажните цени през периода април - юни. Основните пречка пред бизнеса продължава да е несигурната икономическа среда, посочена от 48.4% от предприятията, следвана от недостатъчно вътрешно търсене (23.6%) и недостиг на кадри (23.5%), сочат данните.

От друга страна, бизнес климатът в строителството отбелязва значително подобрение спрямо предходния месец - с 8.0 пункта. Това се дължи на по-позитивни нагласи за текущото и бъдещото състояние на предприятията, но и заради скока в очакванията за строителната активност през следващите три месеца. Успоредно с по-високия брой поръчки секторът планира да наеме и повече кадри. Това може и да е трудно начинание, тъй като недостигът на кадри е третото най-голямо предизвикателство пред фирмите в сектора. На първо място отново е несигурната икономическа среда (61.7%), а на второ - конкуренцията в бранша.

Търговия на дребно и услуги

Март прекъсва тримесечното влошаване на настроенията в търговията на дребно с подобрение в бизнес климата с 2.4 пункта. Основният фактор е по-високата оценка на мениджърите за настоящото състояние на предприятията и очакванията за повече поръчки.

Единствено секторът на услугите отбелязва леко влошаване на нагласите спрямо предходния месец (0.3 пункта). Факторите, които теглят нагоре показателя, са позитивните очаквания за дейността през следващите месеци, но оценката се понижава от текущото бизнес състояние на фирмите.

И в двата сектора мениджърите считат, че несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене на продуктите им са основните предизвикателства пред развитието на бизнеса им. / Капитал

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вСряда, 29 Март 2017 14:02
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.