Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Николай Павлов: България иска промяна в механизма на договаряне на цените за купуването на руски газ

Николай Павловснимка: bnr.bgНиколай Павлов

Цената на природния газ, който страната ни купува от "Газпром", да може да се предоговаря всяка година, като за първите две това да става на всеки шест месеца. Това е българската позиция по предложените от руския газов гигант отстъпки, свързани с делото за монополно положение, заведено срещу "Газпром" от Европейската комисия.

В интервю за "Хоризонт" енергийният министър Николай Павлов обясни:

Цената ще бъде разисквана на по-късен етап. Сега просто се договаря рамката на така направеното предложение от страна на "Газпром".

Страната ни ще настоява и за отпадане на задължението на "Булгаргаз" да плаща заявените предварително количества синьо гориво на руснаците, дори когато те не са използвани напълно, допълни министър Павлов:

Притеснителното в тяхното предложение е, че се дава достъп до българския пазар на фирми в Унгария, Словакия и Полша, а няма реципрочност. Тоест не е предвиден такъв ангажимент, с който ние да имаме възможност да продаваме на тяхна територия. Посоката на търговията е само към България. Ние към този ангажимент сме възразили и съответно искаме нашите компании и "Булгаргаз" да имат достъп до пазарите на съответните държави.

Позициите на газовите ни компании са готови и ще бъдат изпратени в срок в Еврокомисията.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вЧетвъртък, 27 Април 2017 10:19
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.