Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Ядреното хранилище "Радиана" ще се строи

Ядреното хранилище "Радиана" ще се строиснимка: atominfo.bg

Дългоочакваната първа копка на Националното хранилище за радиоактивни отпадъци (на площадката Радиана край АЕЦ "Козлодуй") ще бъде направена до броени седмици. Това съобщи изпълнителният директор на Държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци" (ДП РАО) Дилян Петров пред журналисти по време на "Булатом".

Проектът има разрешение за строеж от Министерството на регионалното развитие и благоустройството и от Агенцията за ядрено регулиране. Решението е публикувано в Държавен вестник (бр. 46 от 9 юни 2017 г.) и трябва да бъде изчакан и двуседмичният срок, в който заинтересовани страни могат да го обжалват. Този път обаче това право ще имат само общини, но не и екологични организации.

Изпълнител на строежа ще е немската компания "Нюкем Текнолоджи", с която преди година бе подписан договор за изграждане на обекта, за който се наложи изработване на нова екооценката и обществено обсъждане, което забави допълнително и без това изостаналия с графиците проект. Първоначалните намерения бяха хранилището да влезе в експлоатация през 2015 г. Сега този срок е изместен за 2021 г.

Забавянето оскъпи строителството с около 5 млн. евро. Цената се повиши и заради направения одит на риска и отстраняването на вписаните там забележки, каза още Петров. Изграждането на първия етап на хранилището - административни сгради, съоръжения и клетки за съхранение и т.н., ще струва 71,8 млн. евро.

Трудно може да бъде изчислена цената на това хранилище, защото не е ясно и в какъв мащаб ще бъде реализирано - по проект там трябва да бъдат съхранявани и отпадъците (ниско - и среднорадиоактивни) от АЕЦ "Белене", както и от седми блок на АЕЦ "Козлодуй".

За изграждането на хранилището няма да се използва национално съфинансиране, а само средства от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). От българските фондове са инвестирани само средствата за изпълнение на регулаторните изисквания за получаването на разрешителното за строителство.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вПетък, 09 Юни 2017 13:19