Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

ЕК съгласна руски газ да пълни газовия хъб

ЕК съгласна руски газ да пълни газовия хъб

Европейската комисия е съгласна в газовия хъб "Балкан" да постъпва и руски газ. Това се казва в писмо на комисаря Мигел Канете до енергийната министърка Теменужка Петкова, с което "24 часа" разполага.

"В този контекст бих подчертал отново, че Комисията продължава да подкрепя концепцията за газоразпределителен център (ГРЦ) "Балкан", и че тази подкрепа е тясно свързана с неговия потенциал за гарантиране на диверсифицирани и конкурентни газови доставки. Както неотдавна бе обсъдено при посещението на директор Клаус-Дитер Борхард в София, това би включило както газ от Русия да се транспортира до и търгува в България в съответствие с приложимите правила за вътрешния газов пазар, така и газ от други източници", се казва в писмото на комисаря. То е в отговор на запитване от страна на България дали е допустимо рестартиране на" Южен поток" или други преки пътища за доставка на руски газ за България.

Рестартирането на" Южен поток" трябва да бъде обсъдено заедно и с другите проекти за разширяване на инфраструктурата, пише Канете на Петкова

Писмото на комисаря потвърждава ангажимента на ЕК към проекта за хъб "Балкан".

Попитана за коментар на писмото от ЕК министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви за "24 часа": С писмото на ЕК страната ни получава зелена светлина да продължи  работа по концепцията на правителството за изграждане на газоразпределителния център на територията на страната. Продължаваме да разчитаме на руския природен газ като един от източниците за газоразпределителния център, респективно и за региона. В съчетание с доставки от Азербайджан, Гърция, Кипър, Египет и други ще гарантираме функциониращ пазар на природен газ у нас."

От министерството заявиха, че с това писмо не се изключва възможността и за тръба по дъното на Черно море до Варна, но това зависи от решението на руската страна.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вЧетвъртък, 27 Юли 2017 13:36