Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Министър Петкова: Модернизацията на транзитния газопровод за Турция се извършва в срок

Министър Петкова: Модернизацията на транзитния газопровод за Турция се извършва в срок

Дейностите за изграждане на транзитен газопровод за Турция (лупинг) в участъка Лозенец - Недялско се извършват в срок. Днес министър-председателят Бойко Борисов и министърът на енергетиката Теменужка Петкова инспектираха обекта в района на Ямбол.

Изграждането на двадесеткилометровата газопроводна отсечка от компресорна станция Лозенец до Недялско се реализира с цел повишаване на сигурността и капацитетните възможности на съществуващата транзитна газопреносна мрежа на "Булгартрансгаз" ЕАД. Дейностите са част от проект за рехабилитация, модернизация и разширение на съществуващата газопреносна система, определен за проект от общ интерес от Европейската комисия. Строежът е свързан с разширяване на транзитния газопровод за Турция и е ключов за развитието на съществуващата междусистемна свързаност на България с южната ни съседка.

По думите на премиера Бойко Борисов, с изграждането на реверсивни газови връзки европейският газоразпределителен център Балкан ще се захранва от различни източници на природен газ. Спазваме европейското законодателството и изискванията на Третия либерализационен пакет при реализация на проектите, всеки може да заплаща транзитни такси и да тразнитира през България, каза още Борисов.

„15,7 - 16 млрд. куб. м. газ ще могат да идват и от Турция, и за Турция догодина. Със Сърбия подписахме за 10 млрд. куб. м., така че започваме интерконектора и от другата страна. Ако е казал Господ, и с Гърция в края на годината може да се изтъргува поръчката и да започне същинско строителство. Правителството работи активно и по това 15,4 млрд. куб. м. руски газ да идва директно в газовия хъб. С прозрачност, ясно изразени намерения и мотивирано сме стигнали до това, което се вижда тук днес, за пълна диверсификация”, заяви Борисов.

Ние работим с реални действия и изпълняваме един от основните си приоритети в областта на енергетиката, а именно - диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ, подчерта Петкова.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вЧетвъртък, 17 Август 2017 16:12