Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Конфликтите в Близкия изток са увеличили износа на българско оръжие с 60%

Конфликтите в Близкия изток са увеличили износа на българско оръжие с 60%снимка: bgnes.com

Конфликтите в Близкия изток са увеличили износа на българско оръжие с почти 60% през 2016 г., достигайки до рекордни нива, невиждани от края на комунизма досега.

Според официални данни нашата страна, която се специализира в производството на леки оръжия и муниции, е изнесла стока за над 1 млрд. евро през 2016 г. в сравнение с 642 млн. евро през 2015 г. и 402 млн. евро през 2014 г.

Основни купувачи на българските оръжия са Ирак и Саудитска Арабия, следвани от САЩ, Афганистан, Хърватия, Азербайджан, Индия, Египет и Русия, става ясно от годишния доклад на комисията по контрол на износа на оръжия.

Според експерти голяма част от оръжията, предназначени за износ от България, както и от други държави в региона, се оказват в ръцете на бойци, сражаващи се в конфликтите в Сирия и Йемен, след като са били реекспортирани от Саудитска Арабия и САЩ към бунтовнически групи, посочва агенция „Франс прес“.

Проучване на британска организация от 2014 г. показва, че една четвърт от мунициите, използвани от групировката „Ислямска държава“ в Северен Ирак и Сирия са произведени в България.

По времето на комунизма България изнася годишно оръжия и муниции на стойност около 800 млн. долара за просъветски режими и движения в Близкия изток и Африка. /БГНЕС

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники