Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Румен Овчаров: Оборудване за стотици милиони е оставено да ръждясва в Белене

Румен Овчаровснимка: btvnovinite.bgРумен Овчаров

Оборудването за АЕЦ „Белене”, за което България плати 620 млн. евро след съдебно решение, се съхранява при абсурдни условия и може да се окаже абсолютно негодно за вграждане в ядрен реактор. Това обяви в студиото на „Тази сутрин” бившият енергиен министър Румен Овчаров.

Той показа снимки от площадката на централата, на които се вижда как компоненти, включително от активната зона на реактора, стоят под открито небе "сред природата". „Част от оборудването е от неръждавееща стомана, част от оборудването, по-голямата, е от перлитна стомана, т.е. ръждавееща”, посочи Овчаров.

По думите му цяла година пристигат от Русия нови и нови компоненти (80% от тях вече са доставени), а едва в навечерието на зимата се търси някой, който да ги консервира.

„Искам да кажа на г-дата, които в момента управляват енергетиката и държавата, че на площадката на „Белене” повече от 15 години беше съхранявано такова оборудване и беше консервирано – и от от български специалисти. Вместо да ходят да се занимават с руснаците и те да им вземат една купчина пари, да намерят тези хора и бързичко да консервират оборудването преди да е дошла зимата. То може да е компрометирано по начин, по който да не може да се използва повече”, призова Овчаров.

Той посочи, че сега руската страна има възможността да обяви, че оборудването вече е негодно за използване в реактор и така страната ни да се окаже притежател на една изключително скъпо струваща скрап. Според Овчаров при сегашното съхранение на частите по-добър вариант изглежда даже те да си бяха останали в завода производител: „Поне ще имаме документи, че е съхранявано качествено”.

Ексминистърът беше категоричен, че няма значение кой е инвеститорът за евентуален строеж на „Белене”, когато не е ясна позицията на държавата: „Няма атомна електроцентрала без позиция на държавата. Държавата, в която се изгражда атомната централа, носи отговорност за нея – за ядрената щета на трета страна, за отработеното ядрено гориво”.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вПетък, 13 Октомври 2017 10:47