Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

С 42,7% се увеличават засадените площи с овощни насаждения

С 42,7% се увеличават засадените площи с овощни насаждения

С 42,7% са се увеличили засадените площи с овощни насаждения в страната през последните 5 години. Новите насаждения се създават със сортове, които са устойчиви на болести и неприятели. Това е предпоставка за осъвременяване на структурата при овощните култури, като най-активно е обновяването при черешите, ябълките и винените лозя.

Реколтираните площи се увеличават със 17,5% в сравнение с 2012 г., като получената продукция е нараснала с цели 61%.

От общото производство на плодове в страната с отличаващи се резултати са сливите, черешите, кайсиите, малините и ягодите.

Въпреки, че България остава нетен вносител на плодове, в количествено изражение износа от страната през последните пет години бележи устойчива тенденция на увеличение.

През 2012 г. от страната са излезли 58 873 тона пресни, сушени или временно консервирани плодове. До 2016 г. се наблюдава плавно и постоянно увеличение до 83 317 тона или с над 41% в сравнение с 2012 г.

Наблюдавайки по страни, основната дестинация на българските пресни и преработени плодове са страните от ЕС. През 2016 г. именно държави от ЕС са първите десет търговски партньори за България. С най-голям дял на родния експорт от сектора на плодовете в стойностно изражение е Италия – 17,5%, следвана от Германия с 10,7%, Румъния – 10,2% и други страни.

Освен пресни българските плодове и ядките намират добър прием на пазара на ЕС и в трети страни като замразени, сушени и временно консервирани. Тази група продукти формират устойчиво положително външнотърговско салдо от сектора на плодовете.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники