Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Вносът на специалисти от страни извън ЕС вече ще е по-лесен и по-евтин

Вносът на специалисти от страни извън ЕС вече ще е по-лесен и по-евтин

Бизнесът вече ще може да наема висококвалифицирани специалисти от държави извън ЕС при по-леки условия. Отпада и ограничението те да са само от IT сектора. Това предвиждат промени в процедурата за получаване на синя карта, които бяха приети на второ четене в зала като преходни разпоредби към Закона за МВР. Вече няма да е нужно чужденецът да е извън територията на България, за да кандидатства за първоначален достъп или удължаване на срока на документа, както беше досега.

Ако досега синята карта можеше да се издава за една година, а след това да се подновява при наличие на основание, сега първоначалната валидност е увеличена до четири години. В случай че чужденецът бъде нает за срок по договора под четирите години, синята карта се издава за този срок плюс три месеца, както беше и досега.

Успоредно с по-дългата валидност депутатите приеха и по-ниска такса за издаване на документа – сумата, която работодателят трябва да заплати за предоставяне и подновяване на картата, падна от 400 лв. на 100 лв. А за самите чужденци облекчение е разрешението да са в България при кандидатстването. Досега в закона беше изрично посочено, че трябва да са извън територията на страната.

Отпада и списъкът от професии, според който се внасят висококвалифицирани кадри. Идеята му беше вносът на специалисти да става при облекчена процедура за сектори, при които има доказана липса на кадри. Досега за такава се смяташе само IT индустрията, докато в други сфери беше нужно работодателят първо да докаже, че не може да намери нужните хора с българско гражданство. С промените всички тези ограничения отпадат.

Облекчават се и изискванията за сезонните работници. Ако досега визата за краткосрочно пребиваване в България не даваше достъп до пазара на труда, сега ще може да бъде издавана и за сезонна заетост от 90 дни без прекъсване. / Капитал

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вПонеделник, 27 Ноември 2017 14:17
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.