Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

България готова за чакалнята на Еврозоната, отчете Валдес Домбровскис

Валдис ДомбровскисВалдис Домбровскис

"Българската икономика е стабилна. Не би трябвало да е трудно България да влезе в чакалнята на еврозоната. След като вече сте вътре, ви трябват 3 години до практическото въвеждане на еврото", коментира пред БНТ зам.-председателят на Европейската комисия, който отговаря за еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис. Тази седмица той представя дългоочаквания пакет от мерки за реформи в еврозоната.

Очакванията на ЕК за българската икономика през 2018 е, "че икономическите и фискалните показатели на България са стабилни. По отношение на икономическия растеж ние очакваме той да бъде около 3,8 - 3,9 процента тази и следващата година. Очакваме от България и балансиран бюджет за следващата година. Така че ситуацията в България е стабилна", коментира Домбровскис.

Създава се предприсъединителен инструмент, а България при въвеждане на еврото може да очаква активна подкрепа. "На първо място говорим за техническа помощ, но в някои случаи може да става дума и за финансово подпомагане. Но искам да наблегна на това, че не става въпрос само за пари или поне, че парите не са на първо място. По-скоро искаме да покажем, че Европейската комисия действа проактивно. Преди казвахме "Ако държавите-членки работят за въвеждането на еврото е добре, а ако не работят - пак е добре". Сега искаме да кажем на тези страни, които активно работят за въвеждане на еврото - вие може да разчитате на активната подкрепа на Европейската комисия", обясни Валдис Домбровскис.

По отношение времевата рамка за присъединяване на България към еврото, Домбровскис счита, че "на този етап не може да говорим за конкретна дата. Първата стъпка е да влезете във Валутно обменния механизъм или т. нар. чакалня на еврозоната. Като се има предвид, че българският лев е обвързан с еврото това не би трябвало да е много трудно. След това две години се намирате в чакалнята. През това време ние оценяваме процесите на номинална конвергенция, после има още една година, през която трябва да се вземе окончателното решение и да се извърши практическата подготовка. Т.е бих казал, ако всичко е както трябва, ви трябват три години от момента на влизането в чакалнята. / news.bg

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вПонеделник, 04 Декември 2017 10:33