Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Трайчо Трайков: Хората привърженици на Белене са два типа – или не разбират много или са финансово мотивирани

Еленко Божков и Трайчо ТрайковЕленко Божков и Трайчо Трайков

Жизнеспособен ли е проектът АЕЦ „Белене” според доклада на БАН и как учените са постигнали изводите си. По тази тема спориха в студиото на „Тази сутрин” бившият енергиен министър Трайчо Трайков и Еленко Божков – бивш член на ДКЕВР.

Според Трайков докладът на БАН посочва, че проектът е нежизнеспособен за частен инвеститор, но би могъл да се осъществи с държавна подкрепа. „В т. нар. междинен доклад допусканията са песимистични - има голяма вероятност тези допускания да не се случат, но при определени параметри проектът може да е жизнеспособен”, посочи той.

По думите му е важно какви входни данни са вкарани за развитието на икономиката и енергетиката.

Еленко Божков посочи, че в доклада констативните части не са обезкуражаващи. Според него всички пишат, но никой не чете, а нещата не изглеждат толкова лоши.

Според изчисленията на енергийния експерт ще се плаща сравнително евтина електроенергия.

„Хората привърженици на Белене са два типа – или не разбират много или са финансово мотивирани. Не обвинявам, но имам претенции към хора които разбират и са в позиция да взимат решения. Дори условията приети за сигурни са почти невъзможни да се постигнат”, разкритикува експертизата по доклада Трайков.

Според Божков трябва да се свалят черните очила и категорично проектът е жизнеспособен.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.