Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

ООН: България е развита, но не и богата държава

ООН: България е развита, но не и богата държава

В ежегодния доклад на ООН за глобалната ситуацията в света и очакванията за 2018 г. България е поставена в групата на 36 държави с развита икономика, заедно с всички страни от ЕС плюс САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Япония, Норвегия, Исландия и Швейцария. В групата на развиващите се икономики попадат общо 124 държави, предимно в Африка, Азия, Латинска Америка и Карибите, сред които и Китай. Други 17 държави са класирани като икономики в преход - предимно балканските страни извън ЕС и някои бивши съветски републики.

Но макар да е в кръга на държавите с развита икономика, България не попада и в групата на най-богатите, класирани въз основа на брутния национален доход (БНД) на глава от населението, а е класирана сред страните със средни към високи доходи. В тази категория днес попадат 47 страни, където БНД на човек е между 3956 и 12 235 долара.

След промените през 1989 г. България дълги години беше в категорията на държави със средни към ниски доходи , т. е. с по-бедна икономика. През 2006 г. тя премина в по-горната категория, но оттогава насам не може да се придвижи напред.

В групата на най-богатите държави, където БНД на глава от населението е най-висок, са поставени 50 страни. Те включват повечето държави от ЕС, включително Чехия, Естония, Гърция, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Словакия и Словения. България е в категорията подгласник на тази група, заедно със само още две държави от ЕС - Хърватия и Румъния.

В категорията на държави с ниски доходи са поставени тези, където брутният национален доход на глава от населението е под 1005 долара.

Прави впечатление, че прогнозите в доклада на ООН за икономическия ръст за България през 2017 г. и 2018 г. са малко по-ниски от тези на правителството. Според ООН ръстът на българската икономика ще е 3.6 процента и през двете години, а според правителството – 4 процента през 2017-а и 3.9 процента през 2018 г. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники