Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

"Газпром": Втората тръба на "Турски поток" ще отговаря на нормите на ЕК

Александр МедведевАлександр Медведев

Втората тръба на "Турски поток" ще бъде изпълнена в пълно съответствие на европейските норми, съвместно с газопреносни оператори от европейски държави. Това заяви зам.-директорът на "Газпром" Александър Медведев по време на среща с инвеститори в Лондон, пише ТАСС.

Руската компания получи разрешение за строителството на втората тръба от турските власти на 19 януари 2018 г. Според първите заявки на "Газпром" тя трябваше да премине през територията на Турция до газов хъб на гръцката граница.

В последните месеци обаче нагласите у нас са, че тръбата ще стигне до границата с България и с помощта на газовия хъб "Балкан" ще бъде транзитиран газ към Южна Европа. На този етап от "Газпром" не дават окончателен отговор откъде ще мине тръбата.

По план по проекта трябва да бъдат изградени две тръби с капацитет от по 15,7 млрд. куб. метра годишно. Едната тръба е предназначена за турския пазар, а другата - за Югоизточна Европа.

По време на срещата в Лондон един от ръководителите на газовия гигант - Андрей Круглов, заяви, че цената на "Турски поток" е ревизирана в посока нагоре. Сега оценките на компанията са, че проектът ще струва 7 млрд. долара, спрямо 6 млрд. долара досега. Тези средства ще дойдат от бюджета на "Газпром", макар че в компанията не изключват да бъде потърсено и външно финансиране чрез облигационна емисия по примера на "Северен поток" 2. / Инвестор

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники