Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

България е готова да увеличи вноската си в бюджета на ЕС, заяви Горанов

Владислав ГорановВладислав Горанов

България е готова да увеличи вноската си в бюджета на Европейския съюз. Това се разбра от думите на министъра на финансите Владислав Горанов преди среща за следващата многогодишна финансова рамка на ЕС в НДК, в която ще вземе участие и еврокомисарят по бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер.

На въпрос доколко България може да си позволи да задели като процент от бюджета за вноската в ЕС той отговори, че не са правени прецизни калкулации, но това, което се коментира като увеличение с около 10% от сегашния бюджет, е постижимо на фона на ползите от тази политика.

Имаме предизвикателството да финансираме повече неща с по-малко ресурси и преодоляването на този проблем може да стане, от една страна, с по-добро приоритизиране, но вероятно ще се наложи увеличаване на вноските на държавите членки, допълни той.

Засега страните в ЕС са разделени по въпроса. В началото на февруари се появи информация, че България и още седем държави от източната част на континента са се съгласили да увеличат вноските си в многогодишния бюджет на съюза до 1.1% след напускането на Великобритания. По-късно обаче българското Министерство на финансите отрече информацията. В края на февруари премиерът Бойко Борисов каза, че е по-изгодното за България е да се увеличи вноската в бюджета на ЕС. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.