Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Строителството на газовата връзка с Гърция започва през юни

Строителството на газовата връзка с Гърция започва през юни

Българското участие в проекта за изграждане на терминал за втечнен природен газ край Александруполис е стратегически важно за диверсификацията и сигурността на енергийните доставки. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова на среща със своя колега – министърът на околната среда и енергетиката на Гърция Георгиос Статакис.

Тема на разговора между двамата бе както актуалният статус на проекта за LNG терминал, така и напредъкът по реализацията на междусистемната връзка Гърция-България.

Министър Петкова запозна гръцкия си колега с резултатите от дейността на работната група, която анализира възможностите за българско участие в проекта за терминал. Двамата се съгласиха, че това участие е от ключово значение както за страната, така и за региона на Югоизточна Европа. Синергията на този проект с изграждането на междусистемната връзка Гърция–България ще съдейства за сигурността и диверсификацията на енергийните доставки, подчерта Петкова.

Българският енергиен министър запозна своя гост и с напредъка по реализация на интерконектора Гърция–България. Тя увери министър Статакис, че българската държава е предприела всички необходими действия за успешното завършване на проекта в предвидения времеви график.

В момента са в ход процедурите за избор на доставчик на тръбите и на инженер-консултант. По първата от тези процедури участват десет кандидати от различни континенти, което е знак за оценката, която бизнесът дава на перспективността на проекта. Предстои до края на април да станат известни участниците, допуснати до втория кръг на състезанието, а изпълнителят да бъде избран през юни. Стремежът и на двете страни е реалното строителство на връзката да започне през м. юни, така че тя да влезе в търговска експлоатация през 2020 година.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вСряда, 18 Април 2018 15:52
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.