Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

За една година спестяванията са стигнали 70 млрд. лева

За една година спестяванията са стигнали 70 млрд. леваснимка: investor.bg

Спестяванията на бизнеса и домакинствата в банките в края на март достигат 69,747 млрд. лева и нарастват със 7,7% на годишна база, докато в края на декември 2017 година те отчетоха 7,9% годишен ръст, което сочи леко забавяне, показват предварителните данни от паричната статистика на Българската народна банка (БНБ).

В края на март спрямо края на предходното тримесечие броят на депозитите намалява с 1,3%, а размерът им – с 0,2%, показват данните на централната банка.

В края на първото тримесечие спестяванията на фирмите са в размер на 21,674 млрд. лева, като за една година са се увеличили с 13%, докато през последното тримесечие на миналата година годишното повишение беше от 13,8%, изчисляват в БНБ.

Спрямо края на декември 2017 г. броят на депозитите на фирмите нараства с 0,6%, а размерът им намалява с 1,6%.

В края на първото тримесечие на тази година размерът на депозитите на сектори Нефинансови предприятия и Домакинства и фирмите, които ги обслужват, е над 48,073 млрд. лева и нараства с 5,5% на годишна база, докато годишният ръст в края на последното тримесечие на миналата година беше 5,4%. / Инвестор

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.