Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Росатом: Готови сме да участваме под всякаква форма в АЕЦ „Белене”

Кирилл Комаровснимка: bgnes.comКирилл Комаров

Държавната корпорация „Росатом” е готова да участва в проекта АЕЦ „Белене” под всякаква форма, каквато определи българското правителство. Това заяви пред български журналисти Кирил Комаров, първи заместник-генерален директор на „Росатом”, предаде репортер на БГНЕС.

Комаров поздрави България, че се е върнала към реализацията на проекта АЕЦ „Белене“. Според него основното в тази история е новината, че преди няколко дни премиерът Бойко Борисов обяви, че правителството възнамерява да внесе в парламента предложение, което да отмени приетото по-рано решение за спиране на строителството на АЕЦ „Белене“.

„Най-важното е, че българското правителство е решило отново да започне изграждането на АЕЦ „Белене“. Струва ми се, че това е най-важната и най-позитивната новина“, каза Комаров по време на форума „Атомекспо 2018“, който се провежда в Сочи.

Той подчерта, че „Росатом“ е готов да подкрепи всяко решение, което вземе българското правителство. „Затова ние винаги ще бъдем готови да поемем всяка роля, каквато правителството определи като възможна за нас – като EPC подизпълнител, като доставчик на определено оборудване, като технически консултант, както бъде удобно на България“, заяви Комаров.

По-рано българският министър на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че „Росатом“ са конструктори на проекта, производители на оборудването. „Без съдействието и без тях няма как да вървим напред. Тук искам да отбележа, че имаме едно прекрасно сътрудничество с колегите от „Росатом“. Мисля, че там няма да имаме никакъв проблем“, добави тя. /БГНЕС

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники