Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

БАН: С този растеж България няма да догони ЕС

БАН: С този растеж България няма да догони ЕСснимка: btvnovinite.bg

България трябва да има едно по-добро икономическо развитие. Догонващо развитие, защото дори един растеж от 3-4%, който за една развита икономика е добър, за нас е той е недостатъчен, за да се доближим до европейските стандарти. Това заяви ръководителят на Института за икономически изследвания на БАН проф. д-р Александър Тасев по време на представянето на Годишния доклад за икономическото развитие и политики в България.

Той призова за обществена дискусия за управлението на икономиката с цел „да можем да излезем от това незавидно последно място, което имаме в своето социално-икономическо развитие в ЕС“.

Според проф. д-р Гарабед Минасян плоският данък вече не върши работата, за която е бил въведен и си заслужава да се мисли дали не трябва да се въведе прогресивен. Дебат трябва да има и за диференцираната ставка на ДДС, каквато е въведена вече в Румъния, и дава положителен ефект.

Анализът обхваща и развитието на банковия сектор, където се наблюдава сравнително слаба кредитна активност, въпреки понижението на лихвите и усилване на икономическата активност.

„Със сигурност ще има повишаване на лихвите по банковите депозити до края на 2018 г.”, посочи доц. Д-р Георги Сарийски. По думите му „просто технически няма поле за маневра накъде повече да се понижават лихвите”. В същото време банките имат проблем с пласмента на свободния ресурс и затова не се очаква скок на лихвите по кредитите.

Сарийски обаче допълни, че догодина вероятно и лихвите по кредитите ще тръгнат нагоре. / бТВ

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.