Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Украйна може да получава газ от TANAP през България, заяви Порошенко

Украйна може да получава газ от TANAP през България, заяви Порошенко

Украйна може да получава газ от Трансанадолския газопровод (TANAP) през България и Румъния, написа в профила си в "Туитър" украинският президент Петро Порошенко, който бе гост на официалното откриване на съоръжението в централния турски град Ескишехир във вторник.

"Ще бъдем щастливи да разнообразим източниците си на енергия и да получаваме доставки на газ от TANAP през България и Румъния", каза той и в словото си на церемонията. По думите му Киев е благодарен за възможността да получава газ от Турция и Азербайджан. "В бъдеще ще можем да открием шанс за привличане на повече природен газ от Азербайджан, от капсийския регион не само за страната, но и за целия регион, свързан с украинската газопреносна мрежа",

Порошенко се включи в символичното отваряне на крана на TANAP заедно с турския домакин Реджеп Тайип Ердоган, азербайджанския президент Илхам Алиев, сръбският премиер Александър Вучич, Мустафа Акънджъ - лидер на непризнатата Република Северен Кипър, и Берат Албайрак, министър на eнeргетиката на Турция и зет на президента Ердоган.

Не е ясно откъде Украйна би могла да вземе газ за внос през България и Румъния, тъй като газопроводът продължава от турско-гръцката граница през Северна Гърция и Албания до адриатическия бряг на Италия. По проект е предвидено 10 млрд. куб. м от пренасяния газ да достигат пазарите на Европа, когато заработи и това продължение, известно като Трансадриатически газопровод (ТАР).

България може да се включи през две трансгранични връзки с Гърция или да използва за реверсивни доставки газопровода, по който в момента Туриця внася от Русия. За да достигне до украинската мрежа, Румъния също трябва да обърне потока на пренасяния газ на север.

Изпълнени са всички строително–монтажни работи, предстои въвеждането в експлоатация до края на юни на разширената газова връзка с Турция, е казал премиерът Бойко Борисов на турския си колега Бинали Йлдъръм във вторник. С изграждането на лупинга ще се увеличи възможността за транзитиране на природен газ от България към Турция от 14 млрд. куб. м. до 15.7 млрд. куб. м. годишно. Наред с това ще може да се транзитира природен газ и в обратна посока - от Турция към България, е казал Борисов на разговорите им в Измир.

Пресслужбата на Порошенко съобщи във вторник, че на срещата му с Алиев азербайджанският президент е поканил Украйна да се включи в Южния газов коридор. Алиев каза "още три държави ще участват в този проект като наши бъдещи партньори. Той припомни, че в началото на века, когато започваше работата по проекта, се започна с тристранен формат Азербайджан-Грузия-Турция, но после участниците са се разширили до 7.

Договорът за пренос на руски газ през Украйна изтича в края на 2019 г., а Русия и Германия строят заобикалящият всички страни в района "Северен поток 2". Отношенията между газовите компании на Украйна и Русия са много охладнели, а президентът Владимир Путин каза, че няма да има спиране на руския газ през Украйна, но е нужна икономическа целесъобразност. През април ръководителят на "Газпром$ Алексей Милер припомни, че компанията никога не е поставяла въпроса за отказ от транзита и той може да се запази в рамките на 11-12 млрд. куб. м. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники