Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

България изнася над 60% от произведеното вино

България изнася над 60% от произведеното вино

България произвежда около 120 млн. литра вино годишно, съобщи днес председателят на Съюза на енолозите в страната Станимир Стоянов на пресконференция по повод Петия Черноморски форум на винопроизводството, който ще се проведе в курорта "Златни пясъци" от сряда до петък.

Той коментира, цитиран от БТА, че страната е експортно ориентирана и над 60 процента от произведеното вино е за износ. Основните пазари за българските вина са Полша, Чехия, Русия, Германия, САЩ и Бенелюкс. В последно време сред основните пазари се нарежда и Китай, обясни Стоянов.

Според него българските вина са доста добри като качество, но популяризирането им трябва да е на по-високо ниво.

По време на форума за винопроизводство ще могат да се дегустират вина от повече от 20 държави. В рамките на проявата ще се проведе международен курс "Вината на Черно море", като за наградите, които са в 11 категории, ще се съревновават производители на вина, коняци и други спиртни напитки. Оценяващата комисия на конкурса е от експерти от България, Армения, Грузия, Русия, Румъния, Сърбия и други страни.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.