Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Токът от днес поскъпва с 2%, парното - със 7%

Токът от днес поскъпва с 2%, парното - със 7%

Както се очакваше енергийният регулатор обяви днес цените на тока, парното и топлата вода, които са валидни от днес. КЕВР реши да повиши цената на тока средно с 2.03%, а на парното - средно със 7.3%. Под прозорците на комисията софийската организация на БСП организира протест.

За ЧЕЗ цената на електрическата енергия се повиши с 1.75 %, за EVN с 1.82 % и за "Енерго-про" с 2.78 %.

Регулаторът използва всяка възможност на закона и нормативните актове, за да приема решения в полза на гражданите и бизнеса на България, обяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, цитиран от агенция "Фокус". Иванов поясни, че откакто работи този състав на КЕВР, в последните три години, се стреми цената на електрическата енергията да бъде минимално увеличена. Уточни, че не трябва да се допуска да се стигне до тежко финансово положение на енергийните дружества.

Средното повишение на цената на топлинната енергия от 1 юли 2018 г. е 7.33 %. За "Топлофикация – София" това повишение е 7.46 %, за "ЕВН България Топлофикация" – Пловдив то е 0.94 %, и за "Веолия Енерджи Варна" ЕАД – повишението е 4.89 %.

Председателят на КЕВР уточни, че при взимане на решението е взета предвид цената на природния газ, която се е повишила поради поскъпване на цената на суровия петрол и неговите деривати на световните пазари.

По думите му трябва да се има предвид, че природният газ е този ценообразуващ елемент, който формира между 60 и 70 % от цената на топлинната енергия в топлофикации, които имат за енергоносител такъв газ. Увеличение за крайните потребители на природен газ, независимо дали се касае за бизнес, или битови потребители ще бъде в рамките на 6.5 %, допълни той. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.