Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

КНСБ: Делът на сивата икономика в България е около 30%

Пламен Димитровснимка: bnr.bgПламен Димитров

Между 1 и 2 милиарда лева годишно дължими осигурителни вноски не се внасят в България, обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров на организирана от синдиката конференция за неформалната икономика и недекларирания труд:

Сивата икономика през последните години е около 30%, плюс-минус 2-3 процента нагоре-надолу, за разлика от недекларирания труд или недекларираната заетост, която по данни пък на МОТ е някъде около 16 процента

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков подчерта:

"Неформалната икономика и недекларираният труд носят загуби за всички. Първо, за работещите, които в момента може и да са доволни, че разполагат с повече средства заради неплатени данъци и осигуровки, но в бъдеще с доходите си от обезщетения и пенсии, те ще бъдат на ръба на оцеляването".

Димитров изтъкна, че когато се изследва сивата икономика, е важна методиката за измерването на недекларирания труд. Той цитира данни, според които недекларираният труд в ЕС в частния сектор средно за страните е 11,6 процента, докато данните на Световната банка за сивата икономика показват, че тя е средно 18%. Около 25 милиарда губи ЕС заради компании, които оперират в сивия сектор. Не е за подценяване финансовият ефект от липсата на вноски - както в данъчната, така и в осигурителната система, каза Пламен Димитров. В България сивата икономика се мери по специфичен индекс, изработен от АИКБ, а КНСБ е партньор. Лидерът на КНСБ отбеляза, че на европейско ниво се говори за борба с недекларирания труд, а на глобално ниво - за формализиране на неформалната икономика, като при формализирането има и стимули, и санкции, докато при другия подход повече санкции. Президентът на КНСБ припомни и тезата на синдиката, че плоският данък не е довел до изсветляване на икономиката в България. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вВторник, 25 Септември 2018 12:27
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.