Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

За трета поредна година България се смъква в класацията Doing Business

За трета поредна година България се смъква в класацията Doing Business

България е слязла от 50-то на 59-то място в класацията на Световната банка за условията за развиване на бизнес в държавите по света според разпространения днес доклад „Да правиш бизнес 2019“ (Doing Business 2019). Така за трета поредна година България се смъква в класацията, като през октомври 2015 г. за последно не бе отчетено понижение, но нямаше и подобряване.

Както и през миналата година, страната ни се представя най-добре по отношение на трансграничната търговия, където заема 21-о място в света, запазвайки позицията от последните две години.

Добри са резултатите и в защитата на миноритарните собственици, където сме класирани на 33-а позиция, докато година по-рано обаче сме били на 24-та позиция. За съжаление, преди две години по този показател страната ни е била на 13-тото място. Сравнително добро е представянето на страната и по отношение на изпълнението на договорите (42-то място от 40-о през 2017 г.) и получаването на разрешения за строителство (37-о място). Сериозен срив има при кредитирането, където страната ни е на 60-о място, докато преди година е била на 42-ра позиция).

Рейтингите се изчисляват въз основа на критерии като започване на бизнес, получаване на разрешителни за строителство, достъп до електроенергия, регистриране на собственост, плащане на данъци, трансгранична търговия, спазване на договори, достъп до кредитиране, процедура по несъстоятелност и излизане от нея, както и защита на миноритарни инвеститори.

На първо място и тази година е Нова Зеландия с най-благоприятна среда за правене на бизнес, следвана от Сингапур, Дания, Хонконг, Южна Корея, Грузия, Норвегия, САЩ, Великобритания и Македония. В дъното на класацията са Сомалия (190 място), Еритрея (189 място) и Венецуела (188 място). / Инвестор

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вЧетвъртък, 01 Ноември 2018 09:29
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.