Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Румен Порожанов: Имаме много възможности за сътрудничество в областта на земеделието с ОАЕ

Румен Порожанов: Имаме много възможности за сътрудничество в областта на земеделието с ОАЕ

„Имаме много възможности за сътрудничество в областта на земеделието с Обединените арабски емирства (ОАЕ). България е страна с утвърдени традиции в производството на качествена храна“. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на среща с министъра на продоволствената сигурност на ОАЕ Мариам Ал Мехаири.

Порожанов подчерта, че като член на ЕС България прилага много стриктно европейската политика за проследимост на храните по цялата верига. Действащото национално законодателство е изключително рестриктивно по отношение на генно-модифицираните храни (ГМО).

„В арабския свят познаваме България. Българската храна е много вкусна и качествена и имаме голям интерес към вашите продукти“, заяви от своя страна Ал Мехаири и уточни, че най-голям интерес имат към вноса на живи животни, месо, розово масло.

Обединените арабски емирства проучва възможностите за инвестиции в земеделието на България и в производството на храни. Това казва в интервю за "24 часа" държавният министър за продоволствената сигурност Мариам бинт Мохамед ал Мехаири.

Нащата страна няма водни ресурси, обработваемата земя е малко, затова трябва да осигурим хранителните си запаси чрез достъп до такива, включително и зад граница", казва тя.

Министър Ал Мехаири казва, че е разговаряла с министрите на икономиката и земеделието за инвестиционните възможности на България и как двете държави могат да подпомогнат контактите на бизнеса на двете страни. В началото на следващата година ще бъде организиран бизнес форум, за да могат фирмите от ОАЕ да видят на място възможностите, земята, фермите, да се срещнат с производители на шафран, розово масло и лавандула.

"Ние търсим плодородна земя, а да намериш такава по света става все по-трудно (...) Затова смятаме, че бъдещият ни бизнес с вас може да се разглежда като успешен и за двете страни", казва продоволственият министър.

Тя информира, че компанията "Ал Дахра груп" наскоро е купила 57 хил. декара земя в района на Браила и има идея да направи същото и в България.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники