Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Една пета от разходите на домакинствата в България са за храна, твърди Евростат

Една пета от разходите на домакинствата в България са за храна, твърди Евростатснимка: dnevnik.bg

През 2017 г. средният разход на едно българско домакинство за храна е бил 19.2% от общия му бюджет. Това показват данните на Евростат. По този показател страната се нарежда на четвърто място в Европейския съюз. Средният показател на ЕС е 12.2 на сто.

На първо място е Румъния, където 27.8% от разходите на домакинствата отиват за храна. Следват Литва с 21.6% и Естония с 20.3 на сто. Първите четири държави в класацията запазват позициите си и от 2016 г.

На дъното е Великобритания, където по това перо от семейния бюджет се отделят 8.2%. Люксембург, Ирландия и Австрия са другите държави, в които разходите за храна са под 10% от заработеното.

През 2017 г. България е на последно място в ЕС по разходи за дрехи и обувки. Едва 3.2% от семейния бюджет е отивал по това перо, уточнява Евростат. Естония и Португалия са лидери по този показател, съответно със 7% и 6.2 на сто. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.