Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Според държавата АЕЦ "Белене" може да бъде достроена за 8 г. с 9 млрд. евро

Според държавата АЕЦ "Белене" може да бъде достроена за 8 г. с 9 млрд. евроснимка: bnt.bg

България поставя към потенциалните инвеститори в бъдещата АЕЦ "Белене" условието стойността на проекта да е под 10 млрд. евро за срок до 8 години. Спазването на тези две условия ще бъде оценено най-високо от комисията, която ще оценява евентуалните инвестиционни предложения. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред парламентарната енергийна комисия, където представи процедурата за избор на стратегически инвеститор, подготвена от правителството.

"Този срок смятаме, че е реалистичен с оглед на това, че нашият проект е в много напреднала фаза от гледна точка на цялата лицензионна процедура. Ние притежаваме площадка, на която е изградена необходимата инфраструктура. Смятаме ,че са налице предпоставки този проект да бъде реализиран в по-кратки срокове от 10 години", каза Петкова, цитирана от "Фокус".

Друго условие към кандидатите е да дадат възможност на български компании да участват в проекта. Най-високо би било оценено 30-процентно участие на българския бизнес, добави министърът.

Държавата ще очаква от кандидатите да използват изцяло оборудването, произведено за нея и да се придържат към проекта, нотифициран от Еврокомисията от техническа гледна точка, се разбра от думите на Петкова.

Министърът заяви, че е поставено условие потенциалните инвеститори да дадат възможност в този процес да се включат и компании, които биха желали да изкупуват електроенергия или които биха желали да купят миноритарен дял.

Инвеститорът ще бъде оценен високо и ако наеме АЕЦ "Козлодуй" за оператор на бъдещата централа, каза Петкова. "Това означава, че ние ще можем да ползваме целия капацитет, опит на АЕЦ "Козлодуй" и така ще можем да приобщим атомната ни централа, новата, с опита и от гледна точка на сигурност, на експертиза и на икономическия ефект и за Козлодуй, тъй като той ще има договор за това да бъде оператор на тази централа и да може да оперира така, както се изисква", каза тя, цитирана от "Фокус".

Задължително процедурата не допуска искането на държавни гаранции и дългосрочни договори за изкупуване на ток.

Бъдещето финансиране е заложено в разпределение 80% собствен капитал, 20% привлечен.

"Тези условия най-общо казано произтичат от това на първо място да бъде защитен имущественият и финансов интерес на българската страна. От друга страна да бъде гарантирана енергийната сигурност на страната, от трета страна да бъде спазено решението на българския парламент и да търсим възможност за реализация на проекта при максимална сигурност", заяви тя и добави, че основно условие е подкрепата на парламента. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники