Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

"Газпром“ подаде заявление за резервиране на капацитета по разширяване на газопреносната система в България

"Газпром“ подаде заявление за резервиране на капацитета по разширяване на газопреносната система в България

„Газпром" подаде заявление по проекта за резервиране на капацитета на газопровода за разширяване на Националната газотранспортна мрежа на България, предава ТАСС.

"Газпром" взе участие в провеждането на Фаза 3 от процедурата Open Season на „Проект за развитие и разширение на газопреносната система“, стартиран от "Булгартрансгаз" ЕАД за разширяване на националната газопреносна мрежа на България от българо-турската до българо-сръбската граница и подаде заявление за резервиране на необходимия капацитет ", заявяват от управлението на компанията, цитирани от БГНЕС.

В края на 2018 г. министърът на енергетиката на България Теменужка Петкова обяви, че страната е готова да стартира проекта за газопровода „Турски поток” на своята територия, а българският парламент промени енергийната си стратегия, за да започне изграждането на газопровод.

По-рано днес "Булгартрансгаз" обяви, че е признала за успешен икономическия тест по третата фаза на процедурата Open Season на „Проект за развитие и разширение на газопреносната система“. В резултат на това компанията е взела окончателно инвестиционно решение за реализация на проекта за развитие и разширяване на газопреносната система в посока българо-сръбската граница, съгласно който тя ще сключи обвързващи споразумения с кандидатите, подали заявления.

Компанията заяви, че три компании са подали заявления за резервиране на газови обеми. След приключване на строителството и пускането на тръбопровода в експлоатация, други фирми също ще могат да резервират капацитета на газопровода.

Прогнозата за инвестиционните разходи при реализация на проекта на проекта, възлиза на 2 767 115 441 лв. (около 1,4 млрд. евро). Средствата ще бъдат инвестирани в изграждането на допълнителна инфраструктура в съответствие с плановете за развитие на нови газови потоци в региона. По-голямата част от средствата ще бъдат насочени към газопровода със Сърбия с дължина 484 км, изграждане на две компресорни станции и газопровод в рамките на 11,5 км от българо-турската граница до компресорна станция “Странджа“.

Очаква се годишният доход на компанията "Булгартрансгаз" при успешното изпълнение на проекта да достигне около 360 милиона лева (около 180 милиона евро).

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники