Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Жалба блокира “Турски поток” през България

Жалба блокира “Турски поток” през България

Изграждането на трасето на “Турски поток” през България е блокирано временно заради жалба срещу обществената поръчка.

Тя е подадена от “Атоменергоремонт”, която се свързва с бизнесмена Христо Ковачки.

Съобщението, че процедурата е спряна, докато по жалбата се произнесе КЗК, бе пуснато официално от “Булгартрансгаз”. Газовото дружество пусна поръчка за разширение на мрежата. Търгът за 2,8 млрд. лв. бе обявен на 21 декември, а срокът за оферти бе до 15 февруари. Ще се строят 11,5 км газопровод от границата с Турция до компресорната станция “Странджа”. От нея до Провадия има вече готово трасе. Остава да бъдат направени нови близо 500 км до границата със Сърбия при Зайчар и две компресорни станции.

“Атоменергоремонт” обаче е поискала спиране на поръчката, тъй като обжалва разяснения по документацията, дадени от държавния газов оператор.

От “Бугартрансгаз” твърдят, че по закон трябва да спрат търга, докато влезе в сила съответно решение на антимонополния регулатор. Според времето, което ще отнеме разглеждането на жалбата, ще бъде удължен и срокът за подаване на оферти.

Преди дни министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че плановете са частта от “Турски поток” през България до сръбската граница да е готова до началото на 2020 г.

Сърбия също се подготвя да започне строителството, като на нейна територия тръбите са с дължина 403 км. Предвидено е старт на изграждането да има през март или най-късно в началото на април. / 24 часа

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.