Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Министър Петкова разговаря със Сандра Удкирк от Държавния департамент на САЩ

Министър Петкова разговаря със Сандра Удкирк от Държавния департамент на САЩ

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова запозна заместник-помощник секретаря в Бюрото за международни енергийни въпроси към Държавния департамент на САЩ Сандра Удкирк с активната работа на правителството за осигуряване диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ за страната и региона. Разговорите се водиха в рамките на петото заседание на Консултативния съвет за изграждане на Южния газов коридор, който се провежда в гр. Баку, Азербайджан. В центъра на дискусията бе напредъкът по реализация на междусистемната връзка Гръция-България, която има ключово геостратегическо значение за целия регион на Югоизточна Европа.

Въпросът със структурата и източниците за финансиране на проекта е решен изцяло, информира Петкова. Тя припомни, че е осигурена държавна гаранция за проекта в размер на 110 млн. евро, както и допълнителен грант от 39 млн. евро от Европейските структурни и инвестиционни фондове.

Интерконекъорът ще бъде въведен в експлоатация към 2020 г. в синергия с проекта ТАП, каза енергийният министър.

Г-жа Удкирк оцени високо усилията на българското правителство за диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ и декларира подкрепата на САЩ за реализирането на тази цел. За България и Европа е от ключово значение да диверсифицират източниците и маршрутите си на природен газ и вашата страна има изключително важна роля в тази верига, подчерта тя.

Намерението на българското правителство да участва като акционер в изграждането на терминала за втечнен природен газ край Александруполис също получи подкрепа от САЩ. И двете страни се съгласиха, че това е ключово условие за осигуряване на втечнен газ и от по-далечни дестинации, като САЩ, Катар, Алжир и др. Сандра Удкирк оцени високо фокуса на целия Европейски съюз върху търговията с втечнен природен газ, който се наблюдава през последната година.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вПетък, 22 Февруари 2019 09:53
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.