Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Теменужка Петкова: Горещо се надявам процедурата за АЕЦ „Белене” да е успешна

Теменужка ПетковаТеменужка Петкова

„Предстои да разберем дали ще има АЕЦ „Белене”. Горещо се надявам процедурата да приключи с успех, защото проектът е важен както за България, така и за целия регион. Това обяви в студиото на „Тази сутрин” енергийният министър Теменужка Петкова.

Вчера официално стартира процедурата за избор на стратегически инвеститор по проекта АЕЦ „Белене“. До момента предварителен интерес към строежа на „Белене” са заявили държавната Китайска ядрена корпорация, корейската Хидроатомна корпорация и френската „Арева”.

Тя изрази надежда всички компании, които са заявили интерес и на които страната ще изпрати покана със стартиране на процедура за търсене на стратегически инвеститор да потвърдят своя интерес и в рамките на 90 дни след публикуването ѝ в Европейския вестник да направят заявление за интерес.

По думите ѝ блокиращата квота на държавата е едно от условията, които защитават в голяма степен националния интерес.

Без участието на нашите партньори от руска страна – конструкторът и производител на оборудването „Росатом”, проектът няма как да бъде реализиран. Това трябва да е ясно и е ясно за всички, подчерта Петкова. Затова едно от условията е конструкторът да бъде привлечен към проекта. / бТВ

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники