Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Румен Радев: Оценката за икономическия растеж у нас следва да отчита увеличаващата се дистанцията между България и страните от Централна и Източна Европа

Румен Радев: Оценката за икономическия растеж у нас следва да отчита увеличаващата се дистанцията между България и страните от Централна и Източна Европаснимка: bnr.bg

Постигнато на икономика с висок и устойчив темп на развитието е възможно само при производства с висока добавена стойност, където водещи са науката и иновациите. Така ще се постигнат и целите на страната ни за високи доходи на гражданите, висок стандарт на живот, изкореняване на бедността и неравенствата, качествена инфраструктура, образование, здравеопазване. Това стана ясно от думите на президента Румен Радев при откриването на кръгла маса на тема „За конкурентоспособна и просперираща българска икономика“.

В изказването си президентът Радев посочи, че икономиката ни е изправена пред редица сериозни предизвикателства – и във вътрешен, и особено в глобален план, затова са необходими структурни промени и решения със стратегически хоризонт. Според държавния глава най-важното при изграждането на силна, конкурентоспособна, устойчива на предизвикателства българска икономика е откровеният и навременен диалог между всички участници в този процес – държавата, бизнеса, образованието и науката. „Никоя икономика не може да бъде успешна, ако държавата – в лицето на изпълнителната, законодателната и съдебната власт, не създаде необходимата благоприятна среда за развитието й. Както и никое държавно управление не може да бъде успешно, ако няма зад гърба си силна и ефективна икономика“, заяви Румен Радев.

Румен Радев отбеляза, че има различен прочит на статистиката, като според някои от данните България отбелязва бърз икономически растеж и високо БВП. „В същото време стои другият тежък въпрос – защо този висок ръст не може да се усети от болшинството граждани като доходи, като стандарт на живот, като инфраструктура, като качествено образование, здравеопазване“, заяви президентът.

Президентът посочи, че е важно да се анализира и структурата на преките чуждестранни инвестиции у нас. „Само инвестиции в индустрията могат да гарантират устойчив икономически тренд на развитие“, заяви Радев. Той посочи, че трябва да се набележат факторите, които отблъскват инвеститорите – дали те се дължат на инфраструктурата, образование, липсата на работна сила, неясно и непредсказуемо законодателство, корупция, липса на достатъчно развито електронно управление и т.н. По думите на държавния глава за привличането у нас на инвеститори, особено стратегически, вече не са достатъчни само ниски данъци и нископлатена работна ръка – предимства, които са имали значение до преди няколко години.

Румен Радев призова да се направи анализ на структурата и характера на икономиката ни – какъв е делът на производствата с ниска добавена стойност и на иновативните предприятия спрямо другите държави в Европа. „Дали фирмите у нас са равнопоставени, когато говорим за разпределяне на еврофондове и обществени поръчки?“, попита президентът и посочи, че обикновено компаниите с по-лесен достъп до фондове и бюджетно финансиране са вътрешноориентирани. „Икономиката е все по-голям заложник на демографията“, отбеляза още Румен Радев и призова за решения именно в тази насока.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вЧетвъртък, 14 Март 2019 13:15
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.