Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Годишната инфлация през март нарасна до 3.6%

Годишната инфлация през март нарасна до 3.6%

Потребителските цени са се повишили през март спрямо предходния месец с 0.1%, а спрямо същия месец на 2018 г. с 3.6%, съобщи Националният статистически институт (НСИ).

За месец най-значително е поскъпването на транспортните услуги - с 2.3%. Хранителните продукти, безалкохолните и алкохолни напитки, както и тютюневите изделия са поскъпнали с 0.2%.

Миналия месец са поевтинели културните събития и развлеченията - с 3.9 на сто, както и облеклото и обувките - с 0.6%. Режийните разноски са останали на нивото си от февруари.

През март 2019 г. при хранителните продукти най-много са се повишили цените на зелето и пипера, съответно с 22% и 11.7 на сто. Картофите поскъпват с близо 11%. Най-значително намаление на цените е отчетено при доматите - със 7.2%, краставиците - с 8%, и листните зеленчуци - с 14.8%. Кашкавалът е поевтинял с 1.4 на сто, а шоколадовите изделия - с 1.8%.

При нехранителните стоки и услугите най-значително увеличение е регистрирано при международните полети - със 7.7%. Поскъпват дизеловото гориво - с 3.6%, бензинът А95H и А98Н - с 3.7% и с 4.5%, както и пропан-бутанът - със 3.9%.

Сред най-поевтинелите за месец нехранителни стоки са пакетните услуги за почивка и туристически пътувания - с 8.1%, мобилните телефонни апарати - с 3.1%, и телевизорите - с 2.1%. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.