Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Част от проектите за модернизация на армията могат да получат финансиране от Европейския отбранителен фонд

Част от проектите за модернизация на армията могат да получат финансиране от Европейския отбранителен фондснимка: bnr.bg

Голяма част от европейците смятат, че общата европейска отбрана ще бъде полезна за Стария континент и ще допринесе за справянето със съвременните рискове и заплахи, сочат данни от наскоро проведено социологическо проучване, изнесени по време на международна конференция на тема „Европейската отбрана – възможности и перспективи“.

В европейския дневен ред обаче доминират теми и проблеми, които най-често са далеч от тези за отбраната и сигурността. Причините европейските граждани да не разбират важността на темата, а дебатът по нея да е сложен, са различни. Според председателя на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов една от тях е свързана с различната оценка, която имат европейските държави по отношение на рисковете и заплахите, пред които е изправен ЕС. Друга е свързана с различната отбранителна култура и работа в критични ситуации, което позволява на някои от страните да вземат решения по-бързо от останалите. Факт е, и че отбранителните способности и бази в различните държави не са на едно и също ниво. Налице е и различно виждане за ролята на НАТО и САЩ в сигурността и отбраната. Липсва и общо решение каква да бъде структурата и участието на държавите-членки на ЕС в общата отбрана. За Германия е важно участието на всички европейски държави, а Франция иска да си сътрудничи само с някои от тях.

Председателят на комисията по отбрана в Народното събрание генерал Константин Попов напомни, че сигурността и стабилността в ЕС и на Балканите бе един от приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС преди година, който страната съумя да изпълни. Той похвали и започналия стратегически преглед на отбраната, който е важен от гледна точка на готовността и способността на България за изпълнение както на бойни, така и на мирни операции в помощ на населението. Що се отнася до превъоръжаването на българската армия, в интервю за Радио България бившият министър на отбраната Ангел Найденов посочи:

Надявам се, че ще бъде изпълнен ангажиментът на министъра на отбраната, че до месец юли може да имаме проект на договор за доставка на новия тип боен самолет. Същевременно бяха отворени и подадените оферти за участие в придобиването на новия тип патрулен боен кораб. Очакваме, че в първата половина на месец юни ще имаме произнасяне на междуведомствената комисия със съответното класиране и посочен участник за изпълнител на проекта. Що се отнася до третия от големите модернизационни проекти – бронираните бойни машини за сухопътните войски, там за съжаление все още сме на етап обсъждане на критериите, на които трябва да отговаря този проект и способностите, които трябва да притежават бойните машини. Той за съжаление изостава в сравнение с другите два проекта, но се надявам, че може да бъде наваксано пропуснатото време.

Найденов допълни, че проектите за модернизация са предмет на двустранни договори и част от тях биха могли да се включат в многонационалните проекти, които да получат известно финансиране от Европейския отбранителен фонд. България има опит с участието в подобни проекти, тъй като към настоящия момент е част от три от тях – за повишаване на военната мобилност, създаване на логистични хъбове в подкрепа на определен тип операции и за надграждане на системата за морско наблюдение. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.