Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Борисов и Ципрас започнаха строителството на газовата връзка с Гърция

Борисов и Ципрас започнаха строителството на газовата връзка с Гърция

Българският премиер Бойко Борисов и гръцкият му колега Алексис Ципрас дадоха старт на изграждането на междусистемната газова връзка между двете страни. По време на срещата на прохода Маказа двамата правителствени ръководители отбелязаха и ключовото значение на междусистемната газова връзка като част от общите балкански проекти.

Интерконекторът между България и Гърция е един от приоритетните проекти за сигурност и конкурентоспособност на енергийния пазар в Европейския съюз. Целта е да се осигури диверсификация на източниците и доставките на газ за България и региона на Югоизточна Европа.

"Ние приветстваме тази церемония като знак за големия ангажимент, който българската и гръцката страна поемат към изграждането на газовия интерконектор Гърция-България (IGB). Енергийната сигурност е важна част от националната сигурност. Надяваме се да сме свидетели на бърз и непрекъснат напредък по строителството му", заяви посланикът на САЩ в България Ерик Рубин по повод на церемонията по първа копка на интерконектора Гърция-България.

Цената на строителството на връзката се изчислява на 220 милиона евро, а дължината на коридора е 182 км., от които 150 са на територията на България. Капацитетът на тръбопровода е от 3 до 5 милиарда кубични метра годишно. Той започва от Комотини, Гърция и се свързва с българската газопреносна система на Стара Загора. / бТВ

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники