Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Под лозунга „Развитие, Мир и Благоденствие“ започна изграждането на газовата връзка между България и Гърция

Под лозунга „Развитие, Мир и Благоденствие“ започна изграждането на газовата връзка между България и Гърция

Проектът за междусистемната газова връзка между България и Гърция, позната още като IGB, е от ключово значение за двете страни, но и за Балканите, Европа и света поради диверсификацията и сигурността на доставките, които предполага.

В село Кирково, на около 5 км от българо-гръцката граница, на първата копка на газовата връзка освен премиерите на България и Гърция, Бойко Борисов и Алексис Ципрас, присъства и Ягуб Еюбов, заместник министър-председател на Азербайджан – страната, която ще осигурява 1/3 от капацитета на тръбата или над 1 млрд. куб. м. газ годишно за потребителите. Там бяха също енергийният министър на Гърция Йоргос Статакис и заместник посланикът на САЩ в България Джъстин Фридман.

Първата копка стана възможна благодарение на усилията на всички заинтересовани, които осигуриха допълнително финансиране по оперативната програма „Иновации и конкурентоспособност“ в размер на 39 млн. евро, държавна гаранция от българското правителство в размер на 110 млн. евро и одобрение от Еврокомисията за допустима държавна помощ, – каза Теодора Георгиева, изпълнителен директор на IGB от българска страна.– Днес можем да се похвалим с избрани изпълнители, с инженер консултанти и строителен надзор, разполагаме с резервиран капацитет, който да осигури отличен старт на експлоатацията на газопровода. Интерконекторът е носител на промяната в сектора, към която отдавна се стремим и осъществяването му ще направи България по-силна в енергийната политика.

Мога да ви уверя, че реализацията на проекта върви по програма, следва заложените цели и се съобразява с гласувания бюджет, допълни Констандинос Караянакос, изпълнителен директор на ICGB от гръцка страна.

Това е исторически момент за всички европейци, каза заместник председателят на ЕК, Марош Шефчович, който поздрави присъстващите чрез видеообръщение. IGB е европейски проект, важен за Стратегията на Енергийния Съюз и се радва на солидарност, политическа и икономическа подкрепа от страна на държавите членки, които ще имат дивиденти от неговото функциониране на базата на своя общ интерес, но също така също ще повлияе и на световния енергиен пазар. Този проект ще създаде нови работни места и ще сближи икономиките на държавите от ЕС, допълни Шефчович.

Алексис Ципрас резюмира визията, за която работят отдавна България, Гърция, Румъния и Сърбия. Става дума за един „пръстен на свързаност“, който чрез един по-чист вид енергия, какъвто е природния газ, да превърне Балканите от зона на конфликти, национализъм и несигурност в спокоен и проспериращ регион. Според Ципрас това ще бъде възможно, когато се осигурят транспортни и търговски пътища към Източното Средиземноморие, Кипър, Египет, Израел, Ливан, Палестина и Турция, а IGB се свърже с останалите газови проекти TAP, EastMed, „Турски поток“ и с терминалите за втечнен газ в Александруполис и Ревитуса.

Бойко Борисов от своя страна подчерта, че спазва обещанията си и че лозунгът му е „от думи към дела“. Призова газопроводите да се наричат „балкански“, за да не предизвикват пристрастия и напомни, че на територията на България се строят два големи газопровода, газов хъб, хранилища с голям капацитет, като едновременно имаме собствени находища, ползваме втечнен газ от САЩ, строим магистрали, жп линии, мостове и пристанища. Целта на различните газопроводи е да може пазарът да определя цената на горивото и ние да купуваме най-евтиното, което се предлага.

Премиерите на България и Гърция подчертаха, че от дълго враждуващи страни са успели да обърнат страницата на миналото, като са станали добри приятели, свършили са доста добра работа заедно и искат да продължат в същата насока, давайки пример на останалите държави. Накрая двамата премиери хванаха лопатите и призоваха „да започне изграждането“. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.