Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

България е сред петте страни в ЕС с най-нисък дял на лица с временна заетост

България е сред петте страни в ЕС с най-нисък дял на лица с временна заетостснимка: bnr.bg

България е сред петте страни в ЕС с най-нисък дял на лица с временна заетост, показват данни от анализ на Евростат за тенденциите на пазара в Евросъюза за временно наемане на работници през миналата година.

Страната ни е с дял едва от 4% на временно заети лица на възраст 15-64 г. през 2018 г., при среден показател за ЕС от 14%, съобщава БТА.

Така според данните на статистиката у нас през миналата година е имало около 130 хиляди временно заети лица при общо 3,2 млн. души, които са били икономически активни за посочения период. Най-висок дял от лицата на временна заетост е регистриран във възрастовата група 25-55 г. - близо 100 хиляди души.

Друг фактор, който определя временната заетост, е степента на образование - тук най-много са били хората с основно или по-ниско образование - 80 хиляди, със средно - около 40 хиляди и с висше - близо 10 хиляди. Голяма част от временно наетите лица са били без специална квалификация, с насоченост към работническата професия, както и ангажирани с фактора "сезонност".

Близо всеки трети работник в Испания през 2018 г. е бил с договор на временна заетост (приблизително 28%), показват данните на Евростат. Други страни с висок дял на лица, ангажирани с временна заетост е отчетен в Полша - 24 на сто, Португалия - 22 на сто, Холандия - 21 на сто, Хърватия - 19 на сто, Италия - 18 на сто и др.

На обратния полюс най-малък дял на лица с временна заетост е отчетен в Румъния - 1,1 на сто, Литва (1,6 на сто), Латвия (2,7 на сто), Естония (3,5 на сто) и България - 4 на сто, показват данните на Евростат.

В ЕС като цяло делът на служителите на временна заетост е по-висок сред по-младите служители. За лицата на възраст от 15 до 24 години този дял е 43 процента, в сравнение с 12 на сто за лицата на възраст от 25-54 г. и около 7 на сто за лицата на възраст от 55-64 г.

Делът на жените на възраст между 15 и 64 години на временна заетост в ЕС през 2018 г. е бил 15%, в сравнение с 14% при мъжете.

При съседите ни данните показват, че най-висок дял временна заетост е бил регистриран в Република Северна Македония - 15 на сто, следват Сърбия – 14%, Турция – 12% и Гърция – 11%, (при данни на Румъния – 1% и България - от 4 на сто), сочат данните на Евростат. / Инвестор

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вВторник, 28 Май 2019 11:06
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.