Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

България за първи път купи втечнен природен газ от САЩ

Теменужка ПетковаТеменужка Петкова

България до дни ще получи първите си количества втеченен природен газ от САЩ. Късно снощи на терминала в гръцкия град Ревитуса е пристигнал танкер с природен газ от САЩ, който ще бъде доставен в страната ни. Това обяви на пресконференция министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Пъвата пратка ще достави холандската компания Kolmar като тя е за 90 млн. куб. метра втечненен природен, които ще се използват за второто тримесечие на годината. Втората доставка се извършва от British Petroleum и е за още 50 млн. куб. метра газ за третото тримесечие на годината.

„Булгаргаз” ще поиска намаление на цената на природния газ от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за третото тримесечие, обясни изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов.

Теменужка Петкова каза, че доставката е на конкурентни цени, по-ниски от досегашните. "Това е една много сериозна крачка напред към либерализацията на пазара в България и един много ясен знак, че правителството работи изключително целенасочено в посока диверсификация и то не само на думи, а и на дела", заяви тя.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вПетък, 31 Май 2019 16:40