Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Ядрен експерт: С АЕЦ ”Белене” енергията ще поскъпне четири пъти

Ядрен експерт: С АЕЦ ”Белене” енергията ще поскъпне четири пътиснимка: btvnovinite.bg

АЕЦ ”Белене” означава четири пъти по-скъпа енергия от тази на АЕЦ „Козлодуй“. Това прогнозира експертът по ядрена енергетика проф. Георги Касчиев по БТВ.

„Друга негативна последица от осъществяването на АЕЦ "Белене" е, че и сега имаме свръхизлишък на мощности. За да влезе на пазара, трябва да се изключат част от мощностите и затова ТЕЦ „Марица Изток“ 2 ще фалира до една година, коментира той. – Друга опасност е, че трябва да се подготвим за авария, защото районът на новата ядрена централа е в високо сеизмичен район. Премълчава се и дали бетонната площадка под АЕЦ "Белене" не е пропукана от голямото наводнение в района."

Проф. Касчиев предупреди, че отработените ядрени отпадъци от АЕЦ „Козлодуй“ продължават да се струпват в района на централата, която се превръща в едно ядрено бунище, като то започва да носи рискове за националната сигурност.

"Сумата, която беше предвидена за извозването на тези отпадъци и отработването им в Русия, са изхарчени. Така пред бъдещите поколения остава задачата да платят милиарди, за да се справят с този проблем", разкри специалистът.

Георги Касчиев обясни, че според изискванията на националната стратегия за управление на радиоактивните отпадъци поне 50 тона тежко радиоактивни метали трябва да се изнасят всяка година от площадката на работещата ядрена централа. / Инвестор

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники